Sidor

måndag 31 oktober 2016

26/10 fruktsallad åk 9


Idag planerade eleverna inför sina egna lektioner de kommer att genomföra nästa gång vi träffas. Varje grupp valde en maträtt för 3-4 personer. I uppgiften ingick också att skriva inköpslista, prisberäkna och tänka på näringen och miljön.
Den praktiska uppgiften bestod av fruktsallad, vaniljkräm och crunch. Se foto.

Elevreflektion.
”Det blev debatt över vilken maträtt vi ville ha men till slut lyckades vi komma överens”
”Jag gillade energin vi har när vi arbetar” 
”Utseendet blev jättefint. Alla olika färger från frukten och sedan vit kräm och gyllenbrun crunch. Smakerna passade bra ihop, lite syrlig kräm med både söt och sur frukt och lite krispig crunch på toppen”
”Alla smaker bara brast uti min mun. Det var som en explosition”

19/10 Lektionens innehåll åk 9


Idag arbetade vi med att jämföra och förändra recept bulgursallad med halloumi.  Till detta bakades det krossbullar. Kreativiteten och aktiviteten var stor. Eleverna ville att salladen skulle bli bra, speciellt alla smaker och konsistensen. Uppläggningen poängterades också.  Vi diskuterade också med hjälp av ja/nej frågor några av livsmedelsgrupperna bl.a. mjölk  och matfett. Där behandlades också näringen, miljön och ekonomin.
Elevreflektion.

”Den här lektionen var en av de bästa i HKK. Det var roligt, kul och underbart”

”Salladen blev extremt bättre efter förändringen, ska göra det hemma till mamma och pappa så de får veta vad jag har lärt mig idag”

”Måltiden blev faktiskt som jag tänkt. Den blev godare än förväntat”

”Jag skulle kunna tänka mig att göra det hemma flera gånger eftersom det efter andra gången blir det enklare och går snabbare att göra”